Syskon

Syskon

Syskonrelationen är i allmänhet den relation man har längst i livet.

Som syster eller bror hamnar man lätt i skymundan eftersom barnet med funktionsnedsättning av naturliga skäl kräver mycket av föräldrarnas uppmärksamhet.


Lyssna på Bill och Bolla

Klicka på bilden för att gå vidare till Spotify

Syskonkompetensfilmer (ca 5 minuter)

Klicka på bilden för att gå vidare till syskonkompetens

Familjeläger

Om ni får chansen, åk på familjeläger. Syskonen får träffa andra i liknande situation och känslan av att resan är möjlig tack vare sitt syskon. win- win.

Som förälder kan man oftast koppla av på ett helt annat sätt. Träffa andra som förstår en utan att man behövt säga något. Bara vara.

Läsa om syskon

Syskonkompetens

För alla som är intresserade av att ta del av ny kunskap om hur det är att vara syskon till en syster eller bror med funktionsnedsättning.Här kan du läsa mer

Syskon till barn med funktionsnedsättning

Syskon kan vara underbara. Syskon kan vara en riktig pina. På det sättet är det ingen skillnad om ditt syskon har ett funktionshinder eller inte. Men ändå är det en stor skillnad.


Här kan du läsa mer

Syskonet i fokus

Här svarar psykologen Christina Renlund på 16 frågor om vad man bör tänka på när det gäller syskonen.
Här kan du läsa mer

Syskongrupp på barn- och ungdomshabiliteringen

Syftet med syskongrupp är att i grupp med andra få dela sin upplevelse av att ha ett syskon med funktionsnedsättning samt att få reflektera och ställa frågor under trygga och lekfulla former.
Samtalsverktyg

Samtalsverktyg är konkreta stödverktyg i samtal som gör det lättare för barnet att berätta. De är användbara för barn i olika åldrar.
Här kan du läsa mer